Care-i treaba cu impozitul pe venitul global?

img
Imaginea este preluată automat împreună cu articolul de pe Poiana lui Iocan

Se discută despre schimbarea modului de impozitare a veniturilor în România și este bine că se discută. Se știe că țara noastră este codașă la încasarea impozitelor și taxelor comparativ cu restul Europei, așadar orice reformă în acest domeniu este binevenită.

Mai  mult, lucrurile trebuie privite în contextul în care se dorește și implementarea legii salarizării unitare a bugetarilor care implica cresteri substantiale a cheltuielilor (puteți citi articolele despre salariul minim aici si aici). Mai mult ca sigur toată dezbaterea asta cu schimbarea modului de impozitare are ca scop creșterea veniturilor pentru a putea acoperi pomenile electorale. Si totusi înca nu este rău ce se întamplă. Este normal să ne dorim creșterea veniturilor la bugetul de stat.

Un alt lucru pozitiv ar fi faptul că angajatul va plăti impozitul și acesta nu va mai fi reținut de angajator. In felul acesta ne vom simți mai cetateni decât până acum. Una e sa platească cineva pentru tine 100 de lei, bani pe care oricum nu îi vezi, și alta e să ai 100 de lei in buzunar si să fii nevoit sa îi dai statului. Cred că îi vei cere statului român ceva în schimbul acestor bani.

Dar! Acum urmează marele DAR. Creșterea veniturilor se va baza în primul rând pe impozitarea celor care lucrează în afara României, si nu sunt putini. Aproximativ 3-4 milioane de cetăteni români lucrează prin Europa și câstigă destul de bine comparativ cu România. În foarte multe cazuri angajatorul plăteste catre statul „gazdă” partea sa de impozit iar angatul nu.  Ei bine, ei vor fi contributori neti la bugetul statului roman pentru că mai mult ca sigur ca nu vor vrea sa plăteasca impozite in statele respective, acestea fiind de multe ori mai mari decat in Romania. Așadar, cei care munceau si trimiteau bani in România, in general valută, vor fi nevoiti sa platească și impozitul acesta. Stiu si guvernantii că nu poti sa iei impozite de la cei care nu muncesc decât dacă îi faci cumva sa munceasca, ceea ce nu este chiar asa usor, așa că îi vor „călări” tot pe cei care aleg să muncească corect (si să voteze anti-PSD).

Al doilea mare DAR este legat de lipsa reformei încasărilor. Incă nu există un sistem informatic pus la punct prin care să se platească TOATE taxele și impozitele online. Ce te faci cu 4 milioane de cetăteni la ghisee? Mai ales că este o procedură nouă și cetățenii nu vor ști ce trebuie să facă și angajatii de la ghișeu mai mult ca sigur nu vor fi extrem de bine pregatiți. Simt că va fi o debandadă pe la ANAF.

Al treilea DAR este legat de un principiu: e mai usor sa iei impozite de la cei care plătesc decât sa ii faci pe cei care nu plătesc să isi schimbe atitudinea. Deci nu va crește procentul de încasare ci doar se va mări baza de colectare. Din păcate au ales varianta ușoara și nu cea mai corectă.

Nu mai vorbesc de cei 35.000 de consisieri fiscali care vor fi angajați tot la stat și vor trebui să îi ajute pe cetateni cu completarea declaratiilor. Incă o cheltuială de la stat!

In concluzie eu prevăd un an 2018 lejer pentru că nu se va mai plăti impozitul pe venit de către angajator. Românii vor avea cel putin cu 16% mai multi bani in buzunar – temporar însă, pentru că impozitul se va plăti în 2019 (când erau alegerile prezidentiale?). Istoria recentă ne spune că ar trebui să fie lapte și miere până atunci, după care se vor sparge oalele în capul pierzătorilor.

 

Despre Ziarul toateBlogurile

ZtB preia, în funcție de categoria la care sunt înscrise blogurile în catalog, articolele bloggerilor membri ai portalului toateBlogurile.ro.

Pentru ca articolele tale să fie publicate aici în mod automat, trebuie să fii membru al portalului și să ai blogul înscris.

Articole recente

Top Bloggeri

Articole Promovate