Uniunea Europeana-iluzii printre deziluzii

img
Imaginea este preluată automat împreună cu articolul de pe La Nivel Global

Uniunea Europeana este singura constructie supranationala din lume. Este ceva nou, aparut dupa ce Europa nu a mai fost centrul politic si economic al lumii. Inca din 1648 dupa Pacea Westfallica organizarea predominanta in Europa a fost statul-natiune, astfel europenii au o istorie larga si o constiinta greu de rasturnat despre statul-natiune. Dupa 1918 Ideea paneuropeana a devenit un discurs politic mult vehiculat printre intelectualii vremii, iar dupa 1945 a devenit o miscare politica in pasi mai mari sau mai mici. Cu alte cuvinte, dupa 1945 Europa a intrat intr-o noua etapa a dezvoltarii sale, una dura in care si-a pierdut prestigiul, influenta, economia, o perioada a globalizarii unde doi actori extraeuropeni dominau Relatiile Internationale. SUA si Uniunea Sovietica, erau la apogeul puterii lor, remodeland dupa propriul stil ruinele unei Europe decazute.

Este adevarat ca URSS era amenintarea care a facut ca Europa sa inceapa procesul de integrare, dar nu a fost s...

Despre Ziarul toateBlogurile

ZtB preia, în funcție de categoria la care sunt înscrise blogurile în catalog, articolele bloggerilor membri ai portalului toateBlogurile.ro.

Pentru ca articolele tale să fie publicate aici în mod automat, trebuie să fii membru al portalului și să ai blogul înscris.

Articole recente

Top Bloggeri

Articole Promovate