15 FEBRUARIE 2024: De ZIUA MONDIALĂ A LECTURII... SCHIMBAREA PARADIGMEI - DESPRE „CARTEA VIITORULUI”... UN „TSUNAMI LITERAR”... Adaptarea la relativitatea cunoașterii!

 

În lumea de azi, industria divertismentului a luat locul artei. Arta este marginalizată, este un lux. Divertismentul a luat locul literaturii. Pentru reviste nu mai este timp și nu mai sunt ochi (vorba lui Iisus: Au ochi și nu văd…).

Un istoric literar serios va analiza revistele online, cu siguranță. Nu va putea nega existența lor, a scriitorilor etc. Aici apare o altă problemă. Un critic literar nu are timpul necesar să analizeze tot ce apare. Aceste persoane sunt „capturate” de sistem (edituri, U.S.R., reviste consolidate, evenimente culturale și politice, grupuri literare etc.). Cine îi plătește pe acești critici pentru a realiza „cenzura” necesară în acest „tsunami” literar? Învățarea permanentă, asimilarea de noi orizonturi este necesară și în acest domeniu. Autorii serioși îi provoacă, asigură o presiune constată asupra lo...